Kattlunds på Gotland: [www.snevide.com] [Voldstedlund.se]


Nästa bok... Eldskytten

Att skapa en ny bok uppe i huvudet är kanske den roligaste delen av jobbet. Att skapa personer, deras karaktärer. Bygga in konflikter, personliga egenskaper och känslor. Tänka ut miljöer.
Sedan är det lite som om dom bara börjar göra saker. Det som bara var tänkt vara en händelselöstid tid mellan två spännande händelser, kan plötsligt förvandlas till ett viktigt centralt avsnitt i boken. En nästan magisk upplevelse. Så jag har roligt när jag skriver...

Boken, som blir en deckare, har arbetsnamnet 'Eldskytten' och handlar bland annat om 1361 i Visby. Bössor började användas i hansans städer under 1340-talet. Skyttarna kallades för Fyrskyttar efter plattyska Vurschot. Eller mer försvenskat, Eldskyttar.

Boken tar sin början under stora dödens tid, digerdöden. Redan då sker det första mordet. Hur det mordet går till kan ni läsa här på webben. Men bokens huvudhandling sker tio år senare. ca 1360 till 1364. I en tid full av danska uppror och svenska innebördskrig. Den danska drottningen Helvig får en biroll. Historien sätter fart 1360, i en tid då det strids om makten över Skåne. En strid som drar in även Gotland i krigen. Gotland invaderas 1361! För Valdemar väljer att segla över till Gotland där de välkända striderna sker vid Mästerby och utanför ringmuren...

Huvudperson i denna bok är Botulf Kattlund. Så är också underrubriken "Botulf kattlunds första fall", en medeltidskrimi. Botulf har fått bli son till Henrik Kattlund, köpman i Visby och ägare till Kattlunds gård på södra Gotland.  
En Johannes Catlond var den siste kände Gotlänningen i England. 1294 befaller kung Henrik III att Johannes Catlond och Andreas från Kampens 12 koggar skall släppas fria från Scarborough hamn. Johannes var troligen gift in i släkten Strande som får stor roll i boken.
Är Johannes och Andreas fränder med egna skepp? Verkar vara för många skepp för det, så de är nog där som ombud för de fyra städerna Visby, Lübeck, Dortmund och Soest. De två sista tyska grannstäder vid floden Rhen. Varje vår när segelsäsongen började mellan Novgorod och England från Visby så inleddes den av fyra åldermän, en var från dessa fyra städer. 
Den förste kände ägaren till Kattlunds är en just Botulf Kattlund, settingdomare på Eke ting i början av 1400-talet. 

1294 är det år som Gotlänningarna för en tid förbjuds handla i England och Flandern, samt segla på Nordsjön. Andreas från Kampen kom från Kampen innanför Ijsselmeer/Züdersee i Nederländerna, men nog boende i Visby under seglingssäsongen. 

Boken börjar straxt innan Digerdöden 1349. 1350-51 är de år då pesten når Östersjön. Rikedomen slutar flöda in på Gotland. De år då handeln stannar av under digerdödens härjningar. Efter det byggd det inga nya eller förnämare kyrkor på ön. Det är som om hela Europa bara stannar upp...

Straxt efter den stora mannadöden pesten, så handlar boken om Valdemar Atterdags äventyr 1353, då det avtalades om att sonen Kristoffer skulle gifta sig med en fransk prinsessa. Valdemar skulle tåga med 12 000 man mot England och de skulle få 100 000 gulden i hemgift. Men så blev istället franske kungen fången 1356 i Poitiers och ännu ett uppror startade på Jylland...

Se fram mot en mycket spännande och händelserik bok! Som tycks bli en deckare... En medeltidskrimi!

Läs första avsnitten...


Arndrup/Arnsholms första ägare

Absalons gravsten

Visby stads rättigheter 1361

Gutalagen

 

 

Valdemar Sappis vapensköld

 

 

Niels Ebbesens
vapensköld

 

 

Peder Staverskovs
vapensköld