Ärkebiskop Absalon av Hvide-ätten

Upprorsledarna från 1308 utanför Nyköpingshus och det stora bondeupproret 1313 var fränderna Niels Brok och Johannes Staverskov. Niels mor var Johannes faster Anne Assersdater, eller en okänd syster. Johannes och Niels var några av de som tillsatte barnkungen Magnus Eriksson på tronen i Kalmar 1318.

1536 sattes det upp en ny gravsten över en av Hvide-ättens mest kända personer. Ärkebiskop Absalon Assersen. Troligen på initiativ av Danmarks rikaste man Mogens Göye av den ätt som både använde namnen Göye och Staverskov. Det senare efter stammodern, en dotter till Johannes Staverskov.

Märkligt nog så har ärkebispen på gravstenen fått Staverskovs hjortvapen under sina fötter. Något bevis för att Absalon verkligen förde hjorten i vapnet finns inte. Klerken som satte upp stenen hade en mor som var en Göye. Har Mogens Göye blandat samman vapnen hos två av sina främsta förfäder? 

Asser Rig 1080 - 1151 var far till Absalon, Esbern Snare och Ingefred. Asser var gift med Inger, kanske dotter till Erik jarl och Cecilia, danske kung Knut den heliges dotter.
Assers far var  jarl Skjalm Hvide. Skjalm var hövitsman på Själland och Rygen, samt fosterfar till Knut Lavard. Så Asser växte upp med Knut för att senare bli fosterfar till Knuts son Valdemar den Store. Hans fosterbröder Absalon och Esbern Snare hade stor betydelse i uppbygget av Danmark under dess storhetstid. Europas då största rike (Se karta).

Enligt två olika traditionen är släkten Staverskov ättlingar till jarl Skjalm Hvides ätt (efter DAA). 

A/ Enligt Tinhuus/Skinkels tradition (hjorten i vapnet):
    Genom en brorson eller systerson till Absalon.
B/ Enligt Göye/Staverskovs tradition (ett kvinnoled till):
    Genom en systerdotters son till Absalons.


A/
Första traditionen ger oss fem alternativa personer:
     Brorsonen är någon av Esbern Snares söner:
    Niels Mule, Absalon Fed eller Johannes marsk.      

Brödernas syster Ingefred Assersdater är gift Peder i Borup:
1/ Dvs troligen Peder Nielsen Örn i Borup på Själland.
2/ Eller kanske istället Peder Pedersen.
    Systersöner: Asser Stabularus i Borup .
    Alexander Pedersen död efter 1221.
     Korstågsriddare, g Margrete? av kunglig frilloätt. 

Peder Pedersen är kanske Peder Örns son han också, eller en farbror? Enda helt säkra är att Ingefred Assersdaters man hette Peder. Och det är mest troligt att denne är Peder Nielsen Örn/Arn. Myten vi undersöker stödjer det. 
Det är han av de fem möjliga syster- och brorsönerna som passar bäst med myten.
Asser och Alexander är hur som helst Ingefreds söner.

Vi kan nog gissa ganska säkert att av bröderna så är det Asser Stabularus som är far, eller mer troligt bror, till Ingrid Gamle på Arndrup. Ingrids mor (kanske farmor) var då Ingefred Assersdater Hvide. 

Ingrid var så gift med hr Helf af Horsens. (Dipl. Dan. 11/6 1260), en riddare, som hade varit i Valdemar Sejrs tjänst i Estland. I "Kong Valdemars Jordebog. Estlandslisten" omnämns han som Elf.

Men av vilken ätt är Peder Örn? Några menar Hvide även på fädernet. Men kanske det är mer troligt att han är en Urne! Därav namnet Örn! Och om han inte är en Urne så väll snarare en Due-Glob. 

Due: Alexander Pedersen brukar räknas som stamfadern. En gren tar namnet Glob.
Rani: Stammoder är Elisabeth, en dotter till Aleksanders son Niels Falster.
Kid/Staverskov: Stamfader för alla tre ätterna blir egentligen Peder Nielsen Örn. Stammoder Ingefred Assersdater.
Kid; därför att det är det äldsta namnet. Staverskov; därför att den mest berömde medlemmen av ätten förde namnet efter en skog under hans gård Vesterbäck.

Banden till Urne finns där till släkten på Arndrup, men kan vara av senare datum. Fast kanske är det så enkelt som att Due och Urne är två grenar av samma ätt.

Slutsats A: Ingefred Assersdater är troligen gift med Peder Nielsen Örn/Arn. Deras son Asser Stabularus är då Ingrid Gamles far. Då stämmer traditionen och vi vet vem namnet Arn/Örn i Arndrup kommer ifrån.

Om denna tradition tolkas som om att släktskapet går genom en brorsdotter; istället för en brorson eller systerson. Då kommer vi till kungadråparen Lage Gudmundsen över Esbern Snares dotter Cecilie gift Anders Grosön (Ulfeldt); och deras dotter Ingeborg gift med Lage. (Se längre ner).


B/ Enligt andra traditionen i släkten Göye/Staverskov;
Genom systerdotterns son:
 

Slutsats B: Ingrid Gamle är dotter till Ingefred Assersdater och Peder av Borup. Det troligaste alternativet!
Absalons systerdotters son är då Asser Ingridsen på Arndrup. Namnet Ingrid kommer från Ingefreds mor Inger, förmodad dotter av Cecilie Knudsdater av Danmark och jarl Erik av  Falster och Götaland. Cecilie är dotter av kung Knud den helige och Adele av Flandern.

a/ Själva namnet Staverskov tycks ha gått till Göyes genom att Oluf Göye är gift med en dotter av Johannes Staverskov. Namnet Oluf hittar vi genom dottern Anne Olufsdater g. Jens Eriksen Blaa. Hennes bröder bör vara Henrik Staverskov, Jens Staverskov och Mogens Göye.

b/ Inga döttrar till Ingefred Assersdater är kända! Men efter DAA så är Anders Nielsen g Cecilie, Greve Ernst af Gleichens dotter, Ingefreds dotterson. Anders för ett Göye-liknande vapen. Och kanske är drotsen Matheus de Floretorp (1264) Anders son. Greve Ernsts mor var en dotter av Valdemar den store.

Göyes är alltså möjligen släkt till Hvide både genom en syster till Ingrid Gamle på Arndrup, och genom att Oluf Göye är gift Staverskov. Kanske var det till och med så, att både Anders Nielsens (Göye) och Asser Ingridsens trolige far Helf av Horsens, var gifta med Ingrid Pedersdater. Namnet Gamle hade hon nog för att hon överlevde sina män länge.

Anne Olufsdaters och Jens Blaas son Laurids är gift med Bodil Eriksdotter Själlandsfar. Bodils far Erik Valdemarsen är frilloson till Valdemar Atterdag. Bodils mor är Margrete Glob (Due), även hon ättling till Peder och Ingefred.
Erik Själlandsfar var död när hans halvsyster Margrete blev drottning 1387, annars var han ett påtänkt kungsämne efter Valdemar Atterdags död.

 

Skiftande vapen fram till 1300-talet:

Fasta släktvapen på manslinjen tar form först under 1300-talet. Innan dess kunde inte bara ett namn, utan också ett vapen, gå vidare genom en ovanligt förnäm hustru. 
Det att vapnen skiftar utan en för oss särskilt begriplig logik inom den stora Hvide-klanen, bestående av en rad släkter. Det gör det mycket svårt att bestämma släktskap mer exakt. Men intrycket är, som vi skall se exempel på nedanför, att flera ätter som är med i den stora Hvide klanen kunde använde Hvides vapen ganska fritt. Mer som ett klanvapen än ett patriarkalt ättevapen. Samtidigt som ganska många skaffade sig personliga vapen.

Dessutom så verkar det som om flera för olika vapen. Nog för att de på frändes uppdrag beseglar en handling och då lånar dennes vapen. I anslutning till Staverskovs har jag stött på denna möjlighet tre gånger. Hos marsken Anders Frost (Lange/Strangesen Bild) och Niels Myg (Galskyt/Ferke).

Genom den tredje Lage Lagesen Litle (Skram) till Vesterbäck  blir det tydligt genom att jämföra två handlingar från 1399 15/7 och 1400 22/3 om arvet efter den sedan länge döde Valdemar Sappi. 
På den andra handlingen använder Valdemar Sappis dotterson Jon Litle (Skram) sin frändes Lage Litles (Skram) vapen med dennes ingraverade namn. 
Tydligen för att på sin frändes uppdrag bekräfta handlingen från året innan. Lage Litle bor just på Staverskovs Vesterbäck. 


En släkt Mule av Kærstrup ärvs af bröderna där en för namnet Göye och två namnet Staverskov. Mules är både Dues och Urnes fränder. De kombinerar namnet Mule från Rani med ett vapen som är en kombination av Ranis halva hjortkrona och Due-Globs fågel.

En annan släkt Mule med Stjerne-Hvidernes stjärna i vapnet ger sin gård Beg till Staverskov/Brands. Beg/Nörbeg går vidare till Mette Brands dotterson Mads Basse.
En del genealoger menar att stjärnan som används av marsk Stig Andersens ätt (som också kallas Hvide) och av Gyllenstierna m.fl. först fanns i ett vapen med stjärnan inne i hel hjortkrona. Skjalm Tokesen Bangs dotterson ärkebiskop Jens Grand använde detta vapen.

Åsa, en syster till marsk Stigs mor Inger, kan dessutom mycket väl ha varit gift med Peder Pedersen (Due-Glob?). De var döttrar till Jakob Sunesen Hvide och kungadottern Estrid Valdemarsdotter. Dotter till Valdemar den store och syster till Valdemar Sejr. Fast...

Ett exempel på vapenförändringar är kanske den efter en av Esbern Snares döttrar Ingeborg, Peder Strangesen Ulfeldts hustru. Ulfeldts vapen liknar Due-Globs men är ett fantasidjur. En varg med vingar. Några menar att deras barn förde olika vapen. Sonen marsk Anders Pedersen förde visst varken moderns eller faderns vapen utan ett vapen med hela hjortkronan i vapnet, fast utan stjärnan (Glugs vapen). Samtidigt som hans trolige syster Helene (möjligen gift med den svenske kungen Knut Eriksen Långe) menas ha fört Hvide-ättens randiga vapen. Dvs syskonen förde olika vapen och inget av dom var faderns. Fast hur det egentligen var...

Det är genom en annan dotter efter Esbern Snare, Cecilie gift Anders Grosön Ulfeldt, som kungadråparen Lage Gudmundsen nämnd längre ner, är släkt med Skjalm Hvides gren.

 

 

Om Peder Nielsen Örn är en Hvide också på manslinjen:

Om nu Peder Nielsen Örn ändå är en Hvide inte bara på kvinnolinjen. Då skulle det kanske betyda att Ingrid Gamle på Arndrup är en Hvide både genom Ingefred Assersdater och i rakt nedstigande led. 
I rakt nedstigande genom jarl Skjalm Hvides bror Torbern Tokesen, gift med kung Sven Estridsens dotter Gro. Svens morbror Knud den store är den sista kungen av England och Danmark. Fast även detta släktskap högst osäkert.
Från Torbern Tokesen då vidare genom: Niels Torbernsen, Peder Nielsen Örn, Asser Stabularus till Ingrid Gamle. Hmm...

Och visst vore det kul om han var en Hvide. Därför att Gro Svensdaters syster Thyra är gift med jarl Goodwin av Wessex och Kent. Och deras ättling Skule Tostigsen flyr till Norge efter nederlaget mot normanderna 1066 och får Rein. Det Rein där Staverskovs ättlingar Hornemans bor ännu. Den mest berömde ättlingen till Goodwin och Thyra på Rein är jarl Skule Bårdsön. Han byggde Reins kloster efter att ha blivit frisk. Ett löfte han gav när han var allvarligt sjuk. 
Hornemans är genom dubbelt kvinnoled ättlingar även till jarl Skule. Den förste kända ägaren till Rein är Harald Hårfager. Harald tillfångatog jarl Skjalm Hvide vid Nissan 1062. Men Skjalm lyckades fly...

Andra band till Hvides:

På 1300-talet hittar vi tydliga band mellan Staverskovs och Hvide genom Hamund Litle g Ingeborg Jensdater Hvide och hustruns arvtagare Anders Pedersen Stygge (Hvide-Galen).

Efter en tradition så är Staverskovs ättlingar till en annan gren av Hvides. Till kungadråparen Lage Gudmundsen. Lage var hertig Abels man. En av kung Valdemar Sejrs söner. Lage skall på Abels uppdrag ha dräpt Abels bror kung Erik Plogpenning och sänkt honom i Slien. Abel var satt av sin far, som Sönderjyllands hertig, att bevaka sydliga gränsen. Så som kungasöner brukade bli på den tiden.  Abel blev nu kung istället men stupade när han försökte erövra frisernas områden vid Rungholt.

Lage Gudmundsen (Hvide) tros vara Lago de Carlswraa. Karlsvraa låg i Slogs härad en bit söder Arnsholm. Helt nära Staverskovs Hajstrup. Det ovanliga namnet Falleslökke på Karlsvraa gör att många menar att Iver Fallesen Staverskovs gren bott på Karlsvraa. 
Lages son Lage Litle ligger troligen begravd i Kongahälla (Kungälv) efter landsflykten till Hunehals och Kongahälla.
Lage Gudmundsens sondotter är gift Uf. 

Hartvig Limbek var gift med Tue Pedersen Ranis änka Cecilie Uf. Hartvig bodde på Nebbegård vid Rands fjord efter Aage Astradsen Kid/Staverskov. Tillsammans med sina egna barn och sina fosterbarn Rani. Det var Aages bror Kristiern Astradsen som fick Urnegård av Katrine Urne g. Erik Abelsen Rind på Arnsholm.
Hartvig kan ha ärvt Nebbe flera vägar. Bl.a. genom sin hustru som är Hvides arvingar. Eller genom att han själv är en Limbek ingift i Jakob Roosts ätt.

Även Rani är ättlingar till Peder av Borup och Ingefred.

Så även den här traditionen om släktskap till Lage Gudmundsen kan stämma. Bekräftat av sambanden mellan Limbeks på Roost och bröderna Assersen/Astradsen Staverskov på Nebbegård och Urnegård vid Rands fjord.
Lage Gudmundsen och Staverskov/Kids var nog fränder som gifte sig samman - igen! Hur? Tja kanske var grannen Anne Assersdater från Arndrup Lage Gudmundsens sonhustru...

Vi kan säkert utgå ifrån att finns det ett släktskap till Hvides så finns det flera. Medlemmarna av den stora klanen gifte sig samman gång på gång generation efter generation för att försöka hålla ihop de många stora godsen.

 

 

 

 

 

   Hvide-Galen-Stygge

 
    

 

          Ranis vapen

      

        

          Due-Glob

       

 

              Göye

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Skram

         

 

       Mule: Due+Rani?

      

 

    Ärkebisp Jens Grand

          

 

                 Ulfeldt

          

 

 

 

 

 

Arndrup/Arnsholms första ägare

Visby stads rättigheter 1361