Niels Ebbesens borg!?

Idéskiss gjord av mig, utifrån sattelitbild (se nederst). ©
Karta
och fler bilder nederst. Sidan finns nu också på danska.

Kællinghøl borg ligger vid Gudenå, mitt emellan Randers och Viborg. Den förste ägare som kan knytas till borgen är Niels Ebbesens brorson hr Ove Hase dy
Gift med Elne Pallesdater.
(marsk Palne Jonsen Munks dotter,
alt. Taa-Skytte, DAA 1921 s564).

Att Ove Hase ägt borgen vet vi genom att Oves svärson hr Jörgen Rud, gift med Ingeborg Hase, får part i borgen. 

Borgen har tydligen använts för att kontrollera trafiken på Gudenå.

Ove Hase fick sin morfars namn. Modersarvet är Gaasetofte på Själland. Fadersarvet tycks vara Kællinghøl.

Niels Ebbesens släkt på Kællinghøl!

Troligen så ägdes borgen gemensamt av de fem bröderna Ebbesen; Niels, Esge Krook, Strange, Elef och Ebbe. Så som det var brukligt vid denna tid, innan huvudgårdssystemet bröts sönder till mindre enheter kring 1380.
Det är möjligt att det var just Niels Ebbesen som styrde på Kællinghøl. Även den mindre borgen Nørringris kan ha varit hans, då som tjänsteborg hos biskop Sven av Århus.

De två riddarna Ove Hase dy (Aage/Agge/Awe) och Elef Elefsen är båda ägare till borgen Dyrnæs i Julsö, en av Silkeborgsjöarna. De är kusiner och inte bröder, trots att Oves änka Eline uttryckligen kallar honom för svåger. Även historikern Thiset menade att Elef Elefsen och Ove Hase knappast var bröder. Därför att de inte omnämns som bröder i en senare notering om en handling från 29/1 1403. Avgörande blir att vi har en Mogens Hase som för den tvärdelade skölden 1376 i Thy och kallar sig Ebbesen i sigillet, det säger oss att Ove och Mogens är bröder, och Elef deras kusin. Men märkligt är det att Mogens för sitt vapen delat på snedden.
Ebbe Ebbesen och Elev Ebbesen hette alltså då de två bröder som stupade tillsammans med Niels utanför Skanderborg 2/11 1340. De två överlevande bröderna var hr Strange Ebbesen och hr Esge Ebbesen Krook. Strange var stor panthavare på Mors 1340. Esge blev riddare, riksråd och hövitsman i Randers (21/6 1364).

Hr Elef Elefsen är gift med en syster till den hr Erik Nielsen Gyldenstierne, som 1446 får pant i Gaasetofte. Kællinghøl blir i släkten Bild/Strangesen fram till 1501 då Oves sonsons son Elef Hase säljer sin part till hr Erik Ottesen Rosenkrands g. Gyldenstierne. Hr Erik ägde över 800 gårdar, bl.a. Skjern och Bidstrup! Släkten Rud har kvar sin part i borgen.

Niels Ebbesens son Peder - arvinge till Stenalt

Även borgen Stenalt öster Randers, mitt emellan Munks Holbek och Broks Estrup, ägdes av släkten Bild. Bo Leigel (Bild) till Stenalt dör barnlös och ärvs 1375 av de två kusinerna Peder Nielsen och Mette Strangesen (Bild). Mette och hennes make Jens Muus övertar borgen. En av sönerna hette Tage Muus. Förmodligen för att Peders bror Tage Nielsen även han var partsägare till Stenalt. Tage Muus gifte in sig i en annan gren av Bild genom Marine Uf. Marines mor var syster till ärkebiskop Niels Jensen. Deras farfar var drots Niels Olufsen (Bild).

Elef Elefsen ägde en lång rad borgar utefter Gudenå...

Elef Elefsen (Bild) hittar vi inte bara på de större borgarna Kællinghøl och Dyrnæs i Julsö. 1404 äger han även den lilla borgen Stærkær på andra sida Gudeå, en liten bit väster om Kællinghøl. 1419 är en av de andra ägarna  Peder Lykke (Munk, g. Skram och Bild, mor Lykke med Möllehjulet). Hans mors brorson Jesse/Hans Lykke (Möllehjul, mor Margrete Glob) är gift med Hases frände Catrine Jensdater Rud
Elef ägde även Brendegård i Borre i övre södra änden av Tange sjö, längre upp efter Gudenå, som han säljer 1407. Kanske är det denna gård som gett namn till Johannes Brands dä (Kid) och dennes son på Ulstrup? Vid utloppet av Borre å ut i Gudenå låg då den lilla borgen Illensborg, troligen underlagd Elefs Brendegård. 
Tange borg låg i norra änden av Tange sjö, en liten bit väster Kællinghøl och Stærkær. Nu lagt under Tange sjös vattenyta. Den ägdes 1407 av Niels Pedersen Galskyt. (Niels mor är syster till Sven Ferke. Syskonen Ferkes mor var Inge Frost. Inge är troligen syster till Jens Frost, Niels Ebbesens sonson. Barn av Peder Nielsen (Bild) och Elisabeth Esgesdater Frost (Lange)).
Det verkar som om de sammangifta släkterna Bild/Hase/Galskyt/Kid kontrollerade Gudenå ut efter hela dess längt ändå upp till Skanderborg.
Och även Bidstrup och N
ørringris ut efter Lilleå.
Då svärsönerna till Kristiern Vendelbo och Eline Bugge på Skjern, är Jens Brands dy:s arvingar. Ja då får vi visst även räkna in släkten Vendelbo på Skjern borg vid Nörreå som medlemmar av samma släktgrupp (Nörreå kallades då för Skjern å).


Niels Ebbesens svåger Ove Hase - dräpt med greven

Ove Hase dä kallas för svåger till Niels Ebbesen. Men han är svåger i en annan mening än den vi använder idag. Ove var svärfar till Niels bror Ebbe Ebbesen. 

Ove Hase dä tycks ha varit i greve Johans tjänst. Troligen som en av tre fogdar på Skanderborg, den enda borg som greve Johan (halvbror till kung Kristoffer) hade på Jylland. Oves tjänsteborg kan ha varit Dyrnæs då borgen ligger inom Skanderborgs fögderi. Enligt avtal mellan de två grevliga kusinerna Johan och Gert så var Skanderborg en öppen borg även för greve Gert. Johans tre borgfogdar på Skanderborg skulle enligt detta avtal godkännas även av greve Gert.

Ove Hase blir dräpt av Niels Ebbesen, eller hans män, under räden in i Randers 1/4 1340, då när Niels halshögg greve Gert över sängstolpen. Var det kanske så att Niels använde sig av sin brors svärfar Ove Hase, för att komma nära greven?

Oves bror Peder Hase är gift med Margrete/Mette Galskyt. Henne hittar vi som omgift med Johannes Brands av släkten Kid Kællinghøls grannborg Ulstrup, en liten bit åt öster utefter Gudenå. Niels Ebbesen är 28/3 1338 brevframvisare för Margrete Galskyts bror Niels Odder, från Odsgård i Vinkel en bit mot nordväst. Margretes och Niels bror Peder Jensen (Daa?) är skriven till Bidstrup. Peder Daa är arvinge till Stygges Tåsinge efter Hamund Litles änka Ingeborg, tillsammans med Esge Brok. Bidstrup tycks bli Peders arvpart efter Anders Pedersen Stygge (Granlev). Esge Broks syster Johanne Brok bor på (Gl.) Estrup. Hennes son Jens Andersen tar modersnamnet Brok och blir rikets drots.

Den Peder Kid som fejdar med Niels Ebbesens söner Tage och Peder, är troligen son till en av halvsyskonen Kid/Hase från Ulstrup. Förmodligen son av syskonen Hases halvbror Jens Brands dy. Det är visst han som kallar sig Peder Branthae, då när han 1378 står i den långa listan av 44 riddare och 88 väpnare, mitt emellan Esger Brok och Trugot Haas. Detta styrks när vi ser att Peders son Jens Kid ärver hr Niels Pedersen Gyldenstierne 1456. Det är hr Niels faster som är gift med hr Elef Elefsen (Bild). Borgherrarna vid de viktiga transportlederna Gudenå, Nörreå och Lilleå är visst tätt sammangifta. 

Katrine Jakobsdater, systern till Niels Pedersens mor Anne Jakobsdater, är gift med hr Johannes Limbek, till Tröjborg (Tönder) och Sögård (Flensborg), han som betalar greve Gerts blodsbot för Niels Ebbesens söners räkning 1351. Systrarna Katrine och Anne Jakobsdater (Lange/Frost) kommer från Roost, som ligger mellan Tönder och Ribe i Sönderjylland. Svend Jensen Skobe, en av de andra som fejdar med Niels Ebbesens söner, är sonson till Johannes Limbeks dotter. Den tredje, Jens Hval, är svärson till Johannes Brands och Mette Galskyts dotter Mette Brands (Kid) från Ulstrup och hr Torluf Pedersen. Brevframvisare är bl.a. Elef Elefsen (Hase/Bild). En av vittnena är Elefs och Johannes Limbeks svåger hr Peder Nielsen Gyldenstierne, gift med Anne Jakobsdater från Roost. Bror till den hr Erik Nielsen som 1446 fick panten i Gaasetofte. Hr Johannes Limbeks mor är syster till bröderna Nielsens farfar.

Mette och Torluf på Hassing Hovgård vid Ålborg, är på något sätt stamfäder till släkten Bildt. För godset och namnet Torluf finner vi snart i släkten Bildt. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är en ättling. Bildts tillhör släkten Juul med en lilja i vapnet, som är släkten Bildts ursprung. De tre liljorna i vapnet kommer till ätten först med Knud Jepsen Bildt 1552.


Var det Kællinghøls tur att bli belägrad av greve Gert?

Munks Holbæk, Broks (Gl.) Estrup, Panters Clausholm och Vendelbos Skjern erövrades av greve Gert straxt före hans död. Det vet vi av att de blev återlämnade av grevens söner. Utom Skjern som återerövrades av Niels Ebbesen och hans män ca en månad efter dråpet.
Skjern borg ligger alltså inte långt borta i väster som det brukar stå!
(Se KUML 2010 s 179 - 211, samt s 129 - 177, Jysk Arkæologisk Selskab).
Med de viktigaste borgarna i öster och norr om Kællinghøl erövrade av greven, så var det dax för belägring av Ulstrup och Kællinghøl. Men då blev greven sjuk...
Var det helt enkelt så att Niels och hans män bestämde sig för att förekomma en belägring?
Därför att de visste att grevens legohär var en övermäktig fiende som de inte kunde besegra! Det hade upprorsmännen redan fått lära sig på Holbäk, Estrup, Clausholm och Skjern...

Rikets mäktiga drotsar kom under lång tid från de av greve Gert erövrade borgarna runt Randers. Peder Vendelbo från Skjern. Henning Podebusk övertar genom ingifte Skjern och Bidstrup. Henning avlöses en tid av Jens Andersen Brok från Estrup, för att så åter bli drots. En enda drots, dessutom känd endast med förnamnet, utses efter Henning. Men nämns bara i en enda handling utan betydelse. Så riksföreståndaren och drotsen Henning Podebusk är den siste i den långa raden av mäktiga drotsar. De som styrde i kungens ställe när denne var frånvarande.

Nedan: Karta, sattelitbild och teckning
Bild och teckning har jag fått av Viborgs arkeologer. Tack!
Galskyts Odsgård
ligger mellan Kællinghøl och det Taphede där Valdemar Atterdags bror hertig Otto led nederlag mot greven. 
Rönge hule och Hegeby på kartan är viktiga platser i min bok.


Sattelitbild (norr uppåt).
Den lilla holmen har grävts bort delvis. Förmodligen använts till fyllnadsmassor i senare tid. På den stora holmen finns rester av en källare från ett tegelhus i rött och gult tegel. Huset har troligen funnits på den nyare borg som kallats för Höllingholm.



   Äldre teckning sedd norrifrån. Av Christian Meilskov på 1940-talet.

Obs! Resultatet av min forskning får inte publiceras utan mitt godkännande!
Men mest för att jag är nyfiken, så fråga...! ;-}
©

Kan bruges frit af Randers og Viborg kommuner!