Det var en gång en väldig oreda…

 

Jylland är i uppror! Niels och hans vänner befinner sig i Paris i nådens år 1329 när de nås av nyheter hemifrån. Den gamle marsken Ludvig Albretsen, den mäktigaste av Jyllands pantherrar, är död! Det får alla gamla allianser att falla samman och den andre mäktige pantherren på Jylland, greve Gert av Holstein, är hårt trängd. Borgen i Haderslev har just erövrats av upproriska bönder och stormän under biskop Jakob Splitafs ledning. Den landsflyktige kung Kristoffers son junker Erik har befriats från borgens fängelsehålor. Flera försök att erövra greve Gerts sista jydska borg Gottorp nere vid staden Slesvig har redan gjorts. Ett nytt försök skall göras till påsk. Vännerna Niels Ebbesen, Peder Staverskov och Gotfred Saxare rider ut till strid. Men vägen till ära och berömmelse ser inte riktigt ut som de väntat sig…

Niels och hans vänner får fullt upp med att försöka överleva i en tid av laglöshet, kaos och förändring, för de lever i en orolig tid då kungen pantat bort kronans gods. Panthavarna har på kort tid blivit så mäktiga att de tagit över riket och till och med ibland skaffat sig ärftliga län utan tjänsteplikt till någon furste, för kungamakten har fallit samman. Det är rovriddarnas tid! En av pantherrarna Knut Porse har redan gjorts till hertig av Halland och Samsö. Marsk Ludvig var på god väg att också han bli hertig över Mittjylland, när han så plötsligt går och dör. Då när den här historien börjar på våren 1329 finns det tre maktlösa skuggkungar samtidigt. Lydkungar under landets verkliga herrar, pantherrarna som delat upp landet mellan sig!

Att feodaliseringen gick så snabbt berodde mycket på en omfattande jordbrukskris. Då startade det som brukar kallas för ’den lilla istiden’ som varade ända till 1700-talet. Under två vintrar så frös hela Östersjön och det gick att promenera från Danmark till Estland på isen! Något som aldrig hänt vare sig förr eller senare. Värst var regnet och torkan 1311 till 1319. Priset på korn tredubblades i stora delar av Europa och bröd och gröt blev till en lyxvara! Våld, död, snikenhet och vanstyre gick hand i hand med utbrott av glädjeyttringar, slösaktig lyx, otyglad sedeslöshet, social och religiös hysteri. Motsatserna extrem fattigdom och nöd vandrar sida vid sida med lyx och njutningslystnad. Över hela Europa reste sig bönder och fattigfolk mot överhet. Inte minst mot en kyrka som gjort syndernas förlåtelse till en handelsvara. Men de reste sig inte för att göra revolution! Fördrev de en kung så var det för att få en bättre kung. Dräpte de en biskop så var det för att få en bättre biskop. Men när hungersnöden slog till så reste sig bönderna i förtvivlan och vrede…

Då när boken börjar 1329 har det skett en liten tillfällig återhämtning av jordbrukskrisen, men ingen vågar riktigt tro att den stora svältens tid är över. Mitt i detta kaos försöker Niels och hans vänner bygga en framtid...

I denna mörka tid för mänskligheten är det lätt att föreställa sig ondskan. Men vad är det som gör att människor väljer att lyfta fram det goda istället för det onda inom sig? Vad får dom att vilja resa sig över sitt öde och bli ”den gode”?? Vilka val hade egentligen Niels? Skulle han göra samma val som sina rika fränder?

Hans morbror Niels Bugge sägs ha blivit Danmarks rikaste man. Men Niels Bugge var på väg att förlora allt när greve Gert tågade upp i Jylland våren 1340. Något han också gjorde några år senare, då när han 1359 på återresan efter ett förlikningsmöte med kung Valdemar Atterdag, blev dräpt vid Middelfart tillsammans med en son till den mäktige marsken Stig Andersen av Hvide ätten. Kung Valdemar svor sig fri men det är en senare historia…

 

I ett samhälle under stark press och förändring blir det tydligt att avståndet mellan det lilla och det stora i människan inte är så stort. Även den lilla människan reser sig då och då över sitt öde och uträttar storverk. Niels kom att bli den som dräpte greve Gert i Randers den 1 april 1340. Genom det har han blivit en av dansk historias mest berömda man. Inte minst som en symbol för motståndet mot den tyska ockupationen under nazist tiden. Det här är en bok som berättar historien om denna bragd och vägen dit. En bok som försöker vara trogen mot myten så som den är känd genom generationerna. Berättelsen om frihetskämpen, nordens Robin Hood. Men samtidigt berätta det som vi vet verkligen hände så gott det går. Då våren 1340 när greve Gert försökte tvinga på hertig Valdemar och kung Valdemar Atterdag ett omöjligt avtal genom att tåga upp i Jylland och kväsa stormännen där. Ett försök som omöjliggjordes av Niels Ebbesens och hans vänners räd in i Randers. Efter det var den kungalösa tidens kaos över.

Detta är också en bok om den tid som feodalherrarna styrde i norden. Om rovriddarnas tid! Då under slutet av den korta tid då riddare med sina lansar härskade på slagfälten och borgarna var ointagliga, innan kanoner och bössor tog över. En tid när krig och bondeuppror hade gjort landet så laglöst att svärdet och pilbågen blivit viktigare än lagen…

Vi vet egentligen inte så mycket om denna tid, den kanske mest dramatisk perioden i nordens historia! Vad som egentligen hände kan vi ofta bara ana då vi inte har mer än små titthål in i en mycket komplicerad verklighet. Inte minst därför att det var just munkarna, den tidens skrivkunniga, som vårdade de sjuka under den stora svarta döden 1349-50, och därför dog som flugor. Flera danska kloster lades helt öde och mycket som redan var skrivet blev förstört.

I efterordet försöker jag redogöra för var det vi verkligen vet slutar och det jag själv tror hände börjar. Det ligger en hel del historisk forskning bakom boken. En forskning som har tagit minst lika mycket tid som skrivandet av boken och varit nästan lika rolig! Även verklighetens Atlantis finns med i boken, den rika utfrisiska staden Rungholt som 1362 spolas bort av en stormflod tillsammans med mer än hälften av den största utfrisiska ön Strand. Idag har vi två mindre öar där, Nordstrand och Pelvorm.

Jag har fått goda råd och tips på litteratur av bl.a. historikern Anders Bøgh på Århus Universitet, en av de främsta kännarna av denna tid. Samt av flera andra som t.ex. Michael Kræmmer expert på jarl Skjalm Hvides ätt och av överinspektör Lennart Madsen på Sönderjyllands museum. Även av många andra forskare, som t.ex. Knut Prange och Johnny G. Jakobsen.

Med en viss rodnad på kinderna måste jag erkänna att jag inte hunnit läsa igenom alla goda tips på litteratur, för till slut så måste jag av tidsskäl välja att låta forskaren få vila och berättarglädjen ta över!

Tack Charlotte Valentiner och Fie Gaunaa för er hjälp med textkritik och översättning.

Denna bok tillägnas min fantastiska dotter Emelie, som älskar att resa till Medeltidsveckan på Gotland varje sommar!

 

Men nu till vår historia om hur det kanske var…

 

Förord: Det var...

Prolog: På Taphede

Brännaren...

Fogden får ont...

Rönge håla

Det stinker...

Innehåll    

Efterord